Status Minor - Dialog (Lion Music)

3/5

Review

Status Minorin esikoislevyn kansi ei turhilla kuvilla koreile, vaan sen ulkoasu on pikemminkin äärimmäisen pelkistetty, antaen hyvin vähän osviittaa siitä mitä on luvassa. Bändi tituleeraa itseään melodiseksi, progressiiviseksi metalliksi, joten uteliaana nostan jälleen kerran luurit korville, tyrkkään äänitteen CD-asemaan ja kuuntelen kriitikonkorva tarkkana.

Komppikäännöksiä ja jazz-pianoja lukuun ottamatta Status Minor paljastuu kuitenkin valtaosin varsin perinteiseksi suomimetalliksi, joka kulkee paikoitellen Sonata Arctican ja uuden Amorphiksen jalanjäljissä, josta se risteää lähinnä Megadethilta kuulostavin thrash-pätkin. Vokalisti Markku Kuikka on kohtuullisen hyvä ja ääntää englantia välillä melko mallikkaastikin, mutta sanoitukset ovat yksioikoista huttua, joka on kuultu lukemattomissa poppibiiseissäkin jo tuhansia kertoja. Raidoissa on hyvin niukasti tarttumapintaa ja tarttuvuutta, ja levyn sisältö toistaa itseään hyvin paljon. ?Machine?-kappaleen kertosäe on tosin yksi poikkeus tästä säännöstä, mutta biisi kokonaisuudessaan ei kanna kovin pitkälle.

?Dialogue?-platan nimikkobiisi osoittautuu kaikesta huolimatta positiiviseksi yllätykseksi. Takakantta silmäillessä tekotaiteelliselta täytteeltä haiskahtava kolmiosainen äänieepos onkin julkaisun ehdoton kruunu. Olen jopa erottavinani Hammond-soundeja, jumalauta! Välistä vieraillaan hauskasti folkissa, sitten hypätäänkin pomppurokkiin, josta laskeudutaan synkeään pianofiilistelyyn, ja kuumottavat dark-jazz -palat nostavat veden kielelle. Toisaalta pakolliset puheosuusdialogit tuntuvat täysin irrallisilta ja perustelemattomilta ratkaisuilta, jotka aiheuttavat lähinnä kiusallista kiemurtelua, mutta niitä lukuun ottamatta ovela, 15-minuuttinen läpileikkaus populaarimusiikin lähihistoriasta sisältää kuunneltavaa ja pureksittavaa aikamoisen reilun pläjäyksen. Siinä loppua kohden tuntuu kuin Pearl Jam, kasarihevi ja Dream Theater tekisivät ehkä lopulta aika hyvän vaikutelman yhdessä kuultuna, jos kaikkia kolmea kaikaisi kolmelta festarilavalta samaan aikaan ja vuorotellen. Ines Lukkanen