Status Minor - Dialog (Lion Music)

Score: 3/5

Review

Suomalainen metallitarjonta on hankkinut maineensa aivan muunlaisilla tyylivalinnoilla kuin progressiivisuutta liputtavalla melodisella hevillä. Viittauksia tähän suuntaan on kuultu niin puhtaammin kuin rähjäisemmin operoivilta isoilta nimiltä sekä uraansa aloittelevilta tulokkailtakin, mutta progehevin kansikuvapojat ovat Suomesta puuttuneet. Terhakan debyytin perusteella Status Minor on kampeamassa ruoriin.

Tampereelle on kehittynyt melodisen hevin keskittymä, jonka kokeellisempaa laitaa Status Minor edustaa. Pitkät, monitahoiset ja ajan kanssa rakennellut biisit on mietitty viimeistä nuottia myöten, ja mikäli kompromisseja on materiaalin suhteen jouduttu tekemään, se ei kuulu ulospäin. Paketti on niin valmis, että Status Minor lienee saanut toteuttaa näkemyksensä piirulleen haluamallaan tavalla. Soundit ovat muovautuneet progeheville ominaisen kirkkaiksi, mikä mahdollistaa yksittäisten soittimien vaivattoman seuraamisen - tämähän ei kaikissa hevin lajeissa ole mahdollista eikä edes tarkoituksenmukaista.

Progehevi on laji, jota ei kannata lähteä leikkimään vajavaisilla taidoilla tai ilman näkemystä pitkien biisien kuljettamisesta. Status Minorin taitopuoli on laulaja Markku Kuikkaa myöten hallussa ja sävellystyö debytantille jopa häkellyttävän tasokasta. Jos koko porukkaa ei korjata saman tien isompiin bändeihin suorittamaan, viisikon tekemisistä kuullaan vielä mehukasta tarinaa.

(Soundi 10/09)