Status Minor - Dialog (Lion Music)

Score:

Review

Ydinkysymys: Tarjoaako Status Minor korjausta kotimaisen progemetallin puutostilaan?

Kotimaisista progemetallipumpuista tulee äkkiseltään mieleen vain Silent Voices. Tiedä sitten miksi, mutta lajia ei ole Suomessa tehty mitenkään liiaksi, joten Status Minor on miellyttävä ja tervetullut tuttavuus. Pari demoa julkaissut yhtye on saanut nyt valmiiksi debyyttilevynsä ja yhtyeen miehistöstä löytyy uusien naamojen ohella myös jokunen tunnetumpi nimi.

Dialog on seitsemän kappaleen ja 45 minuutin pläjäys hyvin rakennettua melodista progressiivista metallia. Progressiivisuudella tarkoitan tässä yhteydessä sitä pehmeämpää ja turvallisempaa progressiivisuutta, eli varsin tutuilla kuvioillahan kiekko lopulta etenee. Melodiset, tarttuvia kuvioita sisältävät ja pikkunäppärää soitantaa sisältävät kappaleet vertautuvat osin Images & Wordsin aikaiseen Dream Theateriin, mutta Status Minor ei päde teknisillä kyvyillään läheskään samassa mitassa. Päättömiä instrumentaaliosuuksia levyltä ei siis löydä, vaikka soolospotteja mukana tietysti onkin. Itkuiset balladit ja kovimmat herkistelyt on jätetty myös rannalle ja kokonaisuutena Dialog onkin suhteellisen raskas ja materiaaliltaan myös ehkäpä turhankin yksioikoinen kiekko.

Ehdottomaksi kohokohdaksi nousee levyn päättävä peräti 15-minuuttinen nimikappale, joka rakentaa kestonsa aikana melkoisen voimakkaan ja tietyllä tavalla jopa hartaan tunnelman. Nimensä mukaisesti biisiin on ujutettu myös jonkin verran dialogia, joka on vähän kaksipiippuinen juttu. Ratkaisu toimii Dream Theaterin Space-Dye Vestiä paremmin, mutta ilmankin olisi pärjätty. Vokalisti Markku Kuikan vahva ääni pääsee oikeuksiinsa viimeistään biisin puolivälissä, jota koristavan dialogiosuuden jälkeinen lauluosuus on suorastaan järisyttävän voimakas. Days go by!

Myös levyn puoliväliä halkova Masquerade on harvinaisen komea veto. Kappaleen aavistuksen herkempi tunnelma ja hieno pianotausta erottuvat muista biiseistä edukseen ja kun päälle lätkäistään vielä erittäin tarttuva kertosäe, niin johan kelpaa.

Nino Laurenteen Sonic Pump -studioilla miksaama soundi ja vankka soitannollinen osaaminen pitävät kulissit pystyssä. Status Minor vaikuttaakin monella tapaa aivan valmiilta bändiltä, joka tarjoaa kovaa vastusta myös isommilleen. Vankka melodiantaju ja pätevä tekninen toteutus vievät pitkälle, mutta parannettavaakin löytyy. Masqueradea ja nimibiisiä lukuun ottamatta ne todella kovat osumat jäävät puuttumaan ja levyä vaivaa hienoinen tasapaksuus, vaikka yhtään varsinaisesti heikkoa biisiä mukana ei olekaan. Erittäin kova debyytti Dialog kuitenkin on ja suositeltava tuttavuus jokaiselle melodisen heavyn ystävälle.